You are currently viewing Today’s Current Affairs 15.06.2021  :  Current Affairs  15 June 2021

Today’s Current Affairs 15.06.2021 : Current Affairs 15 June 2021

Today's Current Affairs 15.06.2021

Is it important for aspirants to know Current Affairs (Today’s Current Affairs 15.06.2021)? Yes, of course aspirants needs to know Current Affairs.  

1. Goutam Ghose has won the Best Director Award at the 2021 UK Asian Film Festival for which film ?
A. A Death in the Gunj
B. Beyond the Himalayas
C. Raahgir: The Wayfarers
D. Budhia Singh – Born to Run
Answer : C. Raahgir: The Wayfarers
Explanation : ‘Raahgir’ managed to win two big awards at the prestigious UK Asian Film Festival 2021.
Goutam Ghose was honoured with the Best Director award and Tillotama Shome who plays one of the leads in the film won the Best Actor award. Surely, it’s a proud moment for Indian cinema.

2. The IOC has approved how many refugee athletes in the Tokyo 2020 ?
A. 19
B. 49
C. 29
D. 39
Answer : C. 29
Explanation : The International Olympic Committee (IOC) has approved the list of 29 refugee athletes in the Refugee Olympic Team Tokyo 2020.

3. Thales has announced whose appointment as the Vice-President and Country Director for India ?
A. Vikram Dang
B. Sachin Verma
C. Ashish Saraf
D. Sankalp Kumar
Answer : C. Ashish Saraf
Explanation : The French defence and aerospace group Thales has announced the appointment of Ashish Saraf as Vice-President and Country Director for India.

4. Ferrari has named whom as its new company CEO ?
A. Debbie Hewitt
B. Margret Thacher
C. Olivia Davidson
D. Benedetto Vigna
Answer : D. Benedetto Vigna
Explanation : The Ferrari is an Italian luxury sports car has named Benedetto Vigna as its new company CEO.

5. Which state government will provide smartphones to the Anganwadi workers?
A. Gujarat
B. Karnataka
C. Uttar Pradesh
D. Assam
Answer : C. Uttar Pradesh
Explanation : In a move to promote the welfare of Anganwadi workers in the state, the Uttar Pradesh government will equip these workers with smart phones.

6. Which state government has launched the e-Nirman portal & mobile app for unorganized sector work ?
A. West Bengal
B. Maharashtra
C. Madhya Pradesh
D. Gujarat
Answer : D. Gujarat
Explanation : Gujarat Launches Web Portal, App To Help Unorganised Sector Workers Avail Benefits From Welfare Schemes. Chief Minister Vijay Rupani launched the ‘e-Nirman’ portal and its mobile application to enable labourers to register themselves online and enrol in various government schemes.

7. Which state government has launched ‘Yuva Shakti Corona Mukti Abhiyan’?
A. Jharkhand
B. Uttar Pradesh
C. Gujarat
D. Madhya Pradesh
Answer : D. Madhya Pradesh
Explanation : The state government of Madhya Pradesh has launched ‘Yuva Shakti Corona Mukti Abhiyan’ to make the people of the state aware of the ongoing COVID-19 pandemic. The campaign translates to free from Corona with the help of the youth power campaign.

8. Who among the following has been inducted into the ICC Hall of Fame this year?
A. MS Dhoni
B. Vinoo Mankad
C. Ravi Shastri
D. Javagal Srinath
Answer : B. Vinoo Mankad
Explanation : The International Cricket Council inducted ten new cricketers into the ICC Hall of Fame on June 13, 2021. The new inductees include four special inductees. Legendary Indian cricketer Vinoo Mankad is among the ten ICC Hall of Fame inductees for 2021.He was the first Indian to score 1000 test runs and take 100 test wickets.

9. Who has become the new Prime Minister of Israel?
A. Yair Lapid
B. Benjamin Netanyahu
C. Naftali Bennett
D. None of the Above
Answer : C. Naftali Bennett
Explanation : Naftali Bennett, a multi-millionaire, was elected as the new Prime Minister of Israel after the Parliament approved a new government on June 13, 2021. He leads the right-wing Yamina Party which has called for Israel to annex parts of the West Bank.

10. Which team has toppled India to become the number one Test team in the world?
A. England
B. Australia
C. South Africa
D. New Zealand
Answer : D. New Zealand
Explanation : New Zealand toppled India on June 13, 2021 to become the number one ranked Test team in the world. The Kiwis achieved the feat after defeating England 1-0 in their two-match Test series. New Zealand now has 123 points in ICC Team Test Rankings while India has 121 points.

11. Ziona Chana, head of the world’s largest family passed away on June 13, 2021. He was a resident of which state?
A. Manipur
B. Meghalaya
D. Nagaland
Answer : B. Meghalaya
Explanation : Ziona Chana, the Mizoram man who headed the world’s largest family with at least 39 wives, 94 children and 33 grandchildren, passed away on June 13, 2021 at 76 years.

12. Which team’s star footballer collapsed in the middle of the Euro Cup match on June 12, 2021?
A. Denmark
B. Finland
C. Portugal
D. Germany
Answer : A. Denmark
Explanation : The Euro Cup match between Denmark and Finland had to be stopped towards the end of the first half as Denmark midfielder Christian Eriksen collapsed on the pitch reportedly due to cardiac arrest and had to be given CPR and then rushed off to the hospital.

13. Who has become the first player to win both women’s singles and doubles title at the French Open since 2000?
A. Barbora Krejcikova
B. Katerina Siniakova
C. Iga Swiatek
D. Bethanie Mattek-Sands
Answer : A. Barbora Krejcikova
Explanation : Barbora Krejcikova has become the first player to win both the women’s singles and doubles event at the French Open since Mary Pierce achieved the feat way back in 2000. She has also become the first woman to win both the singles and doubles events at a Grand Slam since Serena Williams in 2016.

14. Who has become the first man to win all four major Grand Slams twice?
A. Novak Djokovic
B. Rafael Nadal
C. Roger Federer
D. None of the Above
Answer : A. Novak Djokovic
Explanation : Novak Djokovic won his 19th Grand Slam title after beating Stefanos Tsitsipas in the French Open final on June 13, 2021. With the win, Djokovic has become the first man to win all four majors twice

Today's Current Affairs 15.06.2021

Is it important for aspirants to know Current Affairs (Today’s Current Affairs 15.06.2021)? Yes, of course aspirants needs to know Current Affairs. Apart from all types of interviews, are any Competitive Exam and Entrance Test (WBCS, Railway, Bank, SSC, PSC, UPSC, CAT, GATE, GRE, MAT etc.) conducted without Current Affairs questions?  Of course not – almost all such exams have Current Affairs questions. But how to remember Current Affairs ? Mind it  – Practice is the only way to remember Current Affairs. So read Regular Current Affairs on “JOB SITE INDIA” website and practice Current Affairs Quiz. And never forget to give “Today’s Current Affairs Mock Test.”

Today's Current Affairs 15.06.2021

Is it important for aspirants to know Current Affairs (Today’s Current Affairs 15.06.2021)? Yes, of course aspirants needs to know Current Affairs. Apart from all types of interviews, are any Competitive Exam and Entrance Test (WBCS, Railway, Bank, SSC, PSC, UPSC, CAT, GATE, GRE, MAT etc.) conducted without Current Affairs questions?  Of course not – almost all such exams have Current Affairs questions. But how to remember Current Affairs ? Mind it  – Practice is the only way to remember Current Affairs. So read Regular Current Affairs on “JOB SITE INDIA” website and practice Current Affairs Quiz. And never forget to give “Today’s Current Affairs Mock Test.”

Leave a Reply