You are currently viewing Today’s Current Affairs 05.06.2021  :  Current Affairs  5 June 2021

Today’s Current Affairs 05.06.2021 : Current Affairs 5 June 2021

Today's Current Affairs 05.06.2021

Is it important for aspirants to know Current Affairs (Today’s Current Affairs 05.06.2021)? Yes, of course aspirants needs to know Current Affairs.  

1. When “World Environment Day” (WED) is celebrated ?
A. 4 June
B. 5 June
C. 6 June
D. 7 June

  • Answer :  B.  5 June
  • Explanation :   It is also called “Eco Day.”
  • Started  :   5 June 1974
  • Purpose :   For raising awareness on environmental issue such as marine pollution, human overpopulation, global warming, sustainable consumption and wildlife crime. 
  • 2021 Theme :   “Ecosystem Restoration”

2. Which country has reported a new hybrid variant of COVID-19 ?
A. China
B. Japan
C. Australia
D. Vietnam

  • Answer :   D. Vietnam
  • Explanation :  Vietnam Authorities have discovered a very dangerous form of COVID-19 as a mixture of mutations that first found in India and the United Kingdom  and spreads very quickly in the air.
  • Capital : Hanoi
  • Currency :  Vietnamese dong
  • President : Trương Tan Sang
  • Prime Minister : Nguyen Tan Dung

3. Which state government has announced ‘Covid-Free Village’ competition for the winner of Rs 50 lakh prize ?
A. Maharashtra
B. Gujarat
C. Tamil Nadu
D. Uttar Pradesh

  • Answer :  A. Maharashtra
  • Explanation :  On June 2, 2021, the Government of Maharashtra announced the ‘Covid-Free Village’ competition and the first place winner will get Rs 50 lakh. The competition was launched to encourage villagers to follow the COVID-19 protocol to limit the spread of the deadly virus.
  • Capital  :   Mumbai
  • Chief Minister  :  Uddhav Thackeray
  • Governor  :  Bhagat Singh Koshyari

4. The centre has finalised an agreement to book 30 crore vaccine doses of the second made-in-India vaccine. The vaccine is being developed by which manufacturer ?
A. Bharat Biotech
B. Serum Institute
C. Biological-E
D. Zydus Cadila

  • Answer :  C.  Biological-E
  • Explanation :  The Union health ministry has finalised arrangements to book 30 crore vaccine doses of Hyderabad-based Biological-E’s COVID vaccine. The Ministry informed on June 3, 2021 that an advance payment of Rs 1,500 crore will be made to Biological-E from the Centre. The vaccine is the second made-in-India vaccine after Bharat Biotech’s COVAXIN.

5. Issac Herzog has become the 11th President of which nation ?
A. Armenia
B. Israel
C. Romania
D. Argentina

  • Answer :  B.  Israel
  • Explanation :  Labor Veteran Issac Herzog has been elected as the 11th President of Israel in a secret ballot in the Knesset (Parliament).
  • Capital  :  Jerusalem 
  • Currency  :  Israeli shekel

6. African Union has suspended the membership of which nation after two military coups in nine months ?
A. Mali
B. Egypt
C. Ethiopia
D. Ivory Coast

  • Answer :  A.  Mali
  • Explanation : The African Union on June 2, 2021, suspended the membership of the Republic of Mali on the grounds of the second military coup detention of a president and prime minister in nine months. Military coup leader Colonel Goita had ordered the arrest of the country’s interim President N’Daw and Prime Minister Ouane last week causing global outrage.
  • Capital  :  Bamako
  • Currency :  CFA franc BCEAO (XOF)

7. India and ADB have signed a $2.5 million agreement to support the preparation of road upgradation project in which state ?
A. Mizoram
B. Sikkim
C. Meghalaya
D. Tripura

  • Answer :  B.  Sikkim
  • Explanation :  India signed a $2.5 million project readiness financing (PRF) loan agreement with the Asian Development Bank on June 3, 2021 to support preparation and design activities to upgrade major district roads in Sikkim. The project will improve connectivity to important towns, rural areas and pilgrimage and tourist destinations in the state.
  • Capital  :   Gangtok
  • Chief Minister  :  Prem Singh Tamang
  • Governor  :  Ganga Prasad 
  • ADB Full form : Asian Development Bank
  • Formation :  19 December 1966 
  • Headquarters : Ortigas Center, Mandaluyong, Metro Manila, Philippines
  • President :  Masatsugu Asakawa

8. Which nation’s largest naval ship, The Kharg, sank after catching fire on June 2, 2021 ?
A. France
B. Iraq
C. UAE
D. Iran

  • Answer :  D.  Iran
  • Explanation :  Iran’s largest navy ship, known as The Kharg, sank after catching fire in the Gulf of Oman early on June 2, 2021. According to Iranian media, the fire broke out at around 2.25 am during a training mission when the ship was near the port of Jask, which is a major shipping lane. No casualties were reported as the entire crew of the ship was able to escape the wreck in time.  
  • Capital : Tehran
  • Currency :  Iranian rial 
  • President : Hassan Rouhani

9. NASA has announced plans to launch two new missions to which planet between 2028 and 2030 ?
A. Venus
B. Mercury
C. Saturn
D. Jupiter

  • Answer :   A.  Venus
  • Explanation : NASA on June 2, 2021, announced its plans of launching two new space missions to Venus between 2028 and 2030. These two missions will be NASA’s first one to the planet in decades and will aim to study the atmosphere and geologic features of the planet.
  • NASA Full form : National Aeronautics and Space Administration
  • Formed :  July 29, 1958 
  • Headquarters :  Washington, D.C.
  • Administrator : Bill Nelson

10. H10N3 is a type of flu that comes from ____________.
A. Hen
B. Cow
C. Pig
D. Bat

  • Answer :  A. Hen 
  • Explanation :  H10N3 is a type of hen flu or avian flu. These ailments are frequent in wild aquatic birds worldwide and can infect home rooster and other bird and animal species. 
  • A 41-year-old man in China’s eastern province of Jiangsu has been confirmed as the first human case of bird flu H10N3 strain infection.

Today's Current Affairs 05.06.2021

Is it important for aspirants to know Current Affairs (Today’s Current Affairs 05.06.2021)? Yes, of course aspirants needs to know Current Affairs. Apart from all types of interviews, are any Competitive Exam and Entrance Test (WBCS, Railway, Bank, SSC, PSC, UPSC, CAT, GATE, GRE, MAT etc.) conducted without Current Affairs questions?  Of course not – almost all such exams have Current Affairs questions. But how to remember Current Affairs ? Mind it  – Practice is the only way to remember Current Affairs. So read Regular Current Affairs on “JOB SITE INDIA” website and practice Current Affairs Quiz. And never forget to give “Today’s Current Affairs Mock Test.”

Today's Current Affairs 05.06.2021

Is it important for aspirants to know Current Affairs (Today’s Current Affairs 05.06.2021)? Yes, of course aspirants needs to know Current Affairs. Apart from all types of interviews, are any Competitive Exam and Entrance Test (WBCS, Railway, Bank, SSC, PSC, UPSC, CAT, GATE, GRE, MAT etc.) conducted without Current Affairs questions?  Of course not – almost all such exams have Current Affairs questions. But how to remember Current Affairs ? Mind it  – Practice is the only way to remember Current Affairs. So read Regular Current Affairs on “JOB SITE INDIA” website and practice Current Affairs Quiz. And never forget to give “Today’s Current Affairs Mock Test.”

Leave a Reply