You are currently viewing Today’s Current Affairs 03.06.2021  :  Current Affairs  3 June 2021

Today’s Current Affairs 03.06.2021 : Current Affairs 3 June 2021

Today's Current Affairs 03.06.2021

Is it important for aspirants to know Current Affairs (Today’s Current Affairs 03.06.2021)? Yes, of course aspirants needs to know Current Affairs.  

1. When “World Bicycle Day” is celebrated ?
A. 1 June
B. 2 June
C. 3 June
D. 4 June

  • Answer :   C. 3 June
  • Explanation :  In April 2018, the United Nations General Assembly declared June 3 as International World Bicycle Day.
  • The resolution for World Bicycle Day recognizes “the uniqueness, longevity and versatility of the bicycle, which has been in use for two centuries, and that it is a simple, affordable, reliable, clean and environmentally fit sustainable means of transport.

2. According to the Statistics Ministry, the Indian economy contracted by how much percent in the Fiscal Year 2020-21?
A. 6.9 percent
B. 7.3 percent
C. 8.3 percent
D. 9.8 percent

  • Answer :   B. 7.3 percent
  • Explanation :  India’s economy contracted 7.3 percent in 2020-21, official data showed Monday 31.05.2021, its worst recession since independence as coronavirus lockdowns put millions out of work.

3. WHO has given what names to the COVID-19 variants first found in India?
A. Beta and Gamma
B. Alpha and Beta
C. Kappa and Delta
D. Zeta and Theta

  • Answer :   C. Kappa and Delta
  • Explanation :  The B.1.617.1 and B.1.617.2 COVID-19 variants that were first identified in India, have been named as ‘Kappa’ and ‘Delta’ respectively by the World Health Organisation. The naming has been done to simplify the public discussion about the variants.
  • WHO Full form  : World Health Organisation
  • Formation :  7 April 1948
  • Headquarters : Geneva, Switzerland
  • Director-General  :  Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus 

4. What is the new name of the first COVID-19 variant discovered in UK?
A. Alpha
B. Beta
C. Gamma
D. Delta

  • Answer :  A. Alpha
  • Explanation :  The World Health Organization names the first discovered B.1.1.7 COVID-19 variant in the UK “Alpha”, the first discovered B.1.351 COVID-19 variant in South Africa named “Beta” and the first identified P.1 COVID-19 variant in Brazil, named “Gamma”.

5. The Indian Broadcasting Foundation (IBF) has announced to rename the organisation due to the inclusion of digital platforms under its scope. What will be the new name of IBF?
A. Indian Foundation for Broadcasting and Digital Platform
B. Indian Broadcasting Technology Limited
C. Indian Digital Broadcasting Network
D. Indian Broadcasting and Digital Foundation

  • Answer : D. Indian Broadcasting and Digital Foundation 
  • Explanation : The Indian Broadcasting Foundation (IBF), the apex body of broadcasters in India, is being renamed as Indian Broadcasting and Digital Foundation (IBDF).

6. As per the new norms of Government, what is the maximum amount of insurance benefit under the EDLI scheme?
A. Rs 5 lakh
B. Rs 6 lakh
C. Rs 7 lakh
D. Rs 8 lakh

  • Answer : C. Rs 7 lakh
  • Explanation : The insurance benefits under the EDLI scheme have been enhanced and liberalized, particularly to help the families of employees who have lost their lives due to COVID. Amount of maximum insurance benefit has been increased from Rs 6 lakh to Rs. 7 lakh.
  • EDLI Scheme Full form : Employees Deposit Linked Insurance Scheme

7. How many Indian peacekeepers have been selected for the prestigious UN Posthumous Medal ‘Dag Hammarskjold Medal’ in 2021?
A. 6
B. 5
C. 4
D. 3

  • Answer :  D. 3
  • Explanation :    Three Indian peacekeepers who died while serving in a UN peacekeeping mission in 2020 have been selected for the posthumous United Nations Medal of Honor ‘Dag Hammarskjold Medal’ for their courage and sacrifice in the line of duty.
  • UNO Full form :  United Nations Organisation 
  • Established :  October 24, 1945
  • Headquarters :   New York City
  • Secretary‑General  :  António Guterres, Portugal

8. The tenure of the Chief of Research and Analysis Wing (R&AW) has been extended for one year till June 2022. Who is he?
A. Ravindra Kaushik
B. Mohanlal Bhaskar
C. Saraswathi Rajamani
D. Samant Kumar Goel

  • Answer :  D. Samanta Kumar Goel
  • Explanation :  The term of the Chief of Government Research and Analysis Wing (R&AW) has been extended for one year from June 30, 2021 to June 30, 2022.

9. Which medal did Mary Kom win at the 2021 ASBC Asian Boxing Championships?
A. Gold
B. Silver
C. Bronze
D. None of the above

  • Answer :   B. Silver
  • Explanation :  On May 30, 2021, in the high-octane 51 kg final in Dubai, Mary Kom lost to two-time world champion Nazym Kyzaibay.

10. What is the name of the new PM project launched by the government for mentoring Young Authors?
A. YUVA
B. LAKSHYA
C. GURU
D. UNNATI

  • Answer :   A. YUVA
  • Explanation :  The Ministry of Education, Department of Higher Education today launched “YUVA”-  Prime Minister’s Scheme for Mentoring Young Authors- an author mentorship programme to train young and budding authors (below 30 years of age) in order to promote reading, writing and book culture in the country, and project India and Indian writings globally.

Today's Current Affairs 03.06.2021

Is it important for aspirants to know Current Affairs (Today’s Current Affairs 03.06.2021)? Yes, of course aspirants needs to know Current Affairs. Apart from all types of interviews, are any Competitive Exam and Entrance Test (WBCS, Railway, Bank, SSC, PSC, UPSC, CAT, GATE, GRE, MAT etc.) conducted without Current Affairs questions?  Of course not – almost all such exams have Current Affairs questions. But how to remember Current Affairs ? Mind it  – Practice is the only way to remember Current Affairs. So read Regular Current Affairs on “JOB SITE INDIA” website and practice Current Affairs Quiz. And never forget to give “Today’s Current Affairs Mock Test.”

Today's Current Affairs 03.06.2021

Is it important for aspirants to know Current Affairs (Today’s Current Affairs 03.06.2021)? Yes, of course aspirants needs to know Current Affairs. Apart from all types of interviews, are any Competitive Exam and Entrance Test (WBCS, Railway, Bank, SSC, PSC, UPSC, CAT, GATE, GRE, MAT etc.) conducted without Current Affairs questions?  Of course not – almost all such exams have Current Affairs questions. But how to remember Current Affairs ? Mind it  – Practice is the only way to remember Current Affairs. So read Regular Current Affairs on “JOB SITE INDIA” website and practice Current Affairs Quiz. And never forget to give “Today’s Current Affairs Mock Test.”

Leave a Reply