You are currently viewing Today’s Current Affairs 02.06.2021  :  Current Affairs  2 June 2021

Today’s Current Affairs 02.06.2021 : Current Affairs 2 June 2021

Today's Current Affairs 02.06.2021

Is it important for aspirants to know Current Affairs (Today’s Current Affairs 02.06.2021)? Yes, of course aspirants needs to know Current Affairs.  

1. 2 June is the foundation day of which Indian state?
A. Jharkhand
B. Telangana
C. Chhattisgarh
D. Uttarakhand

  • Answer :   B.  Telangana
  • Explanation :     
  •  Formation :  2 June 2014
  • Capital  :   Hyderabad
  • Chief Minister  :  K. Chandrasekhar Rao
  • Governor  :  Tamilisai Soundararajan

2. Which state government has increased the punishment for hospitals charging an excessive fee?
A. Odisha
B. Telangana
C. Andhra Pradesh
D. Uttarakhand

  • Answer :   C.  Andhra Pradesh
  • Explanation :  The YS Jagan Mohan Reddy-led Andhra Pradesh government on May 28, 2021 increased the punishment of private hospitals for charging excessive fee from patients. Such hospitals will be levied 10 times the additional amount and repeated offenders will be prosecuted.
  • Capital  :   Amaravati
  • Chief Minister  :  Y. S. Jaganmohan Reddy
  • Governor  :  Biswabhusan Harichandan

3. Which state will include disaster and pandemic management in the school and college curriculum?
A. Karnataka
B. Chhattisgarh
C. West Bengal
D. Odisha

  • Answer :   D.  Odisha 
  • Explanation :    Odisha’s Council of Ministers on May 29, 2021 adopted a resolution to include disaster and pandemic management as a part of the curriculum in every high school and college. 
  • Capital  :   Bhubaneswar 
  • Chief Minister  :  Naveen Patnaik
  • Governor  :  Prof. Ganeshi Lal

4. Who is the author of the book titled “7 Lessons from Everest Expedition Learnings from Life and Business”?
A. Aditya Gupta
B. Pankaj Mathur
C. Amit Prakash
D. Sundar Patel

  • Answer :   A. Aditya Gupta 
  • Explanation :   The coffee-table book, with 350 stunning images spread over 250 pages, is written by Aditya Gupta.

5. Which Indian Boxer has won the 5th successive medal at the Asian boxing championship?
A. Kuldeep Yadav
B. Shiva Thapa
C. Vikas Yadav
D. Anurag Sing

  • Answer :   B.  Shiva Thapa 

6. Who has been announced as the new interim President of Mali?
A. Ibrahim Boubacar Keita
B. Assimi Goita
C. Moctar Ouane
D. Bah Ndaw

  • Answer :  B.  Assimi Goita  
  • Explanation :    
  • Capital  :  Bamako
  • Currency :  CFA franc BCEAO (XOF)

7. Who has been appointed as the National President of the Rashtriya Lok Dal (RLD)?
A. Jayant Chaudhary
B. Ajit Chaudhari
C. Subrata Bakshi
D. Deepak Kumar

  • Answer :  A. Jayant Chaudhary

8. Bashar al-Assad is the President of which country has been re-appointed for the fourth straight term?
A. Oman
B. Syria
C. Mali
D. The Bahamas

  • Answer :   B. Syria
  • Explanation :  The Syrian President Bashar al-Assad has been re-elected for the fourth straight 7-year term in a landslide victory, winning 95.1 percent of the total votes cast.
  • Capital : Damascus
  • Currency : Syrian pound

9. Who will take over as New CEO of Amazon on July 5, 2021?
A. Michael Holder
B. Andy Jassy
C. Anthony Bretman
D. Juluis Boros

  • Answer :   B. Andy Jassy
  • Explanation :  Amazon founder Jeff Bezos has announced that Andrew R. Jassy, currently the CEO of Amazon Web Services, will take over the CEO role on July 5, 2021. Bezos will become executive chairman.

10. FakeBuster is a unique facial detector tool has launched by which institution?
A. IIT Kharagpur
B. IIT Ropar
C. IIT Kanpur
D. IIT Bombay

  • Answer :   B. IIT Ropar
  • Explanation :  The IIT-Ropar in Punjab has developed a unique detector named ‘FakeBuster’ that would be helpful to identify and prevent imposters from attending video conferencing and manipulated faces on social media.

Today's Current Affairs 02.06.2021

Is it important for aspirants to know Current Affairs (Today’s Current Affairs 02.06.2021)? Yes, of course aspirants needs to know Current Affairs. Apart from all types of interviews, are any Competitive Exam and Entrance Test (WBCS, Railway, Bank, SSC, PSC, UPSC, CAT, GATE, GRE, MAT etc.) conducted without Current Affairs questions?  Of course not – almost all such exams have Current Affairs questions. But how to remember Current Affairs ? Mind it  – Practice is the only way to remember Current Affairs. So read Regular Current Affairs on “JOB SITE INDIA” website and practice Current Affairs Quiz. And never forget to give “Today’s Current Affairs Mock Test.”

Today's Current Affairs 02.06.2021

Is it important for aspirants to know Current Affairs (Today’s Current Affairs 02.06.2021)? Yes, of course aspirants needs to know Current Affairs. Apart from all types of interviews, are any Competitive Exam and Entrance Test (WBCS, Railway, Bank, SSC, PSC, UPSC, CAT, GATE, GRE, MAT etc.) conducted without Current Affairs questions?  Of course not – almost all such exams have Current Affairs questions. But how to remember Current Affairs ? Mind it  – Practice is the only way to remember Current Affairs. So read Regular Current Affairs on “JOB SITE INDIA” website and practice Current Affairs Quiz. And never forget to give “Today’s Current Affairs Mock Test.”

Leave a Reply