You are currently viewing Today’s Current Affairs 01.06.2021  :  Current Affairs  1 June 2021

Today’s Current Affairs 01.06.2021 : Current Affairs 1 June 2021

Today's Current Affairs 01.06.2021

Is it important for aspirants to know Current Affairs (Today’s Current Affairs 01.06.2021)? Yes, of course aspirants needs to know Current Affairs.  

1. When is World Milk Day celebrated?
A. 29 May
B. 30 May
C. 31 May
D. 1 June

  • Answer :   D. 1 June
  • Explanation :    Started  :  1 June 2001
  • Organizer : Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations (UN)
  • Purpose : The day is intended to provide an opportunity to bring attention to activities that are connected with the dairy sector.
  • 2021 Theme : “Sustainability in the dairy sector along with empowering the environment, nutrition, and socio-economic.”
  • FAO Full form :  Food and Agriculture Organization
  • FAO’s Headquarter  :  Rome, Italy
  • FAO Established : 16 October 1945

2. Where has the Board of Control for Cricket in India (BCCI) announced plans to host remaining matches of the suspended 14th edition of the Indian Premier League (IPL) ?
A. England
B. UAE
C. Australia
D. South Africa

  • Answer :   B. UAE
  • Explanation :    The Board of Control for Cricket in India (BCCI) on May 29, 2021 announced its plans to host remaining matches of the suspended 14th edition of the Indian Premier League (IPL) between September 15 and October 15 in the United Arab Emirates. BCCI Secretary Jay Shah cited “weather restrictions” as the reason behind the decision to stage the remaining matches of the Indian Premier League (IPL) 2021 season in the UAE.  The decision on the venue change was taken in the view of the monsoon season in India during the time.
  • BCCI Full form :  Board of Control for Cricket in India
  • BCCI Founded : 1928
  • BCCI Headquarters : Wankhede Stadium, Mumbai
  • BCCI President : Sourav Ganguly
  • BCCI  Secretary : Jay Shah 

3. Which company launched ‘S.H.E’ to promote entrepreneurship, education, and wellbeing of women?
A. Tata Communications
B. Indian Oil Corporation
C. Reliance
D. HDFC

  • Answer :   A. Tata Communications 
  • Explanation :    Tata Communications launches ‘S.H.E’ to promote entrepreneurship, education and wellbeing of women Collaborates with The Better India; Aimed to reach out to one million women in India by May 20,  2024.  
  • S.H.E. Full form : School of Hope and Empowerment 

4. Who has won the French Moro Grand Prix 2021?
A. Johann Zarco
B. Lewis Hamilton
C. Max Verstappen
D. Jack Miller

  • Answer :   D. Jack Miller 
  • Explanation :   Australian rider Jack Miller has won the French Moro Grand Prix 2021.

5. The International Financial Service Centres (IFSC) Authority has constituted an expert committee on Investment Funds. Who will head it?
A. Sashidhar Jagdishan
B. Nilesh Shah
C. Ashwini Kumar Tewari
D. Thierry Delaporte

  • Answer :   B.  Nilesh Shah
  • Explanation :   The 12-member Expert Committee has been constituted under the Chairmanship of Mr. Nilesh Shah, MD, Kotak Mahindra Asset Management Co. Ltd.

6. LIC hiked its stake to 5.06% in which bank?
A. Punjab National Bank
B. Canara Bank
C. State Bank of India
D. Union Bank of India

  • Answer :  D. Union Bank of India
  • Explanation :    LIC has hiked its stake to 5.06% in state-run Union Bank of India with acquisition of nearly 2% additional stake in the bank. LIC  was formed by an Act of Parliament (LIC Act,1956) in Mumbai on September 1,1956. 
  • LIC Full form  :  Life Insurance Corporation of India 
  • CEO of LIC  :  Siddhartha Mohanty

7. Which state has decided to implement ‘Mukhya Mantri Covid-19 Anukampa Niyukti Yojana’?
A. Karnataka
B. Madhya Pradesh
C. Kerala
D. Tamil Nadu

  • Answer :  B.  Madhya Pradesh 
  • Explanation :    Madhya Pradesh  has decided to implement ‘Mukhya Mantri Covid-19 Anukampa Niyukti Yojana’ to provide compassionate appointment to eligible dependents of those who died while serving in government service during Covid-19 pandemic. 
  • Chief Minister  :  Shivraj Singh Chouhan
  • Capital :  Bhopal

8. Who was sworn in as Ecuador’s first right-wing president in 14 years?
A. Eloy Alfaro
B. Andres Arauz
C. Pedro Carbo
D. Guillermo Lasso

  • Answer :   D. Guillermo Lasso
  • Explanation :   Guillermo Lasso was sworn in on May 24, 2021 as Ecuador’s first right-wing president in 14 years. He won Ecuador’s Presidential Elections 2021 with over 52 percent of votes against Andres Arauz.
  • Capital  :  Quito
  • Currency  : United States dollar (USD)

9. Which Nobel laureate was awarded the top prize in social sciences by Spain in 2021?
A. Amartya Sen
B. Michael Kremer
C. Robert B. Wilson
D. Esther Duflo

  • Answer :   A.  Amartya Sen
  • Explanation :  Amartya Kumar Sen, Indian economist and Nobel Laureate, on May 26, 2021, was awarded Spain’s top Princess of Asturias Award in the Social Sciences category, announced the Spanish Prize Foundation. 
  • The award contains a Joan Miro sculpture representing and symbolising the Award, a diploma, an insignia and a money prize of 50,000 Euros. 
  • Sen’s candidature was put ahead by Javier Parrondo, Director Normal of Casa Asia (Barcelona).
  • In 1998, Amartya Sen was awarded Noble Prize for his contributions to welfare economics.
  • In 1998, Amartya Sen was awarded Bharat Ratna.

Today's Current Affairs 01.06.2021

Is it important for aspirants to know Current Affairs (Today’s Current Affairs 01.06.2021)? Yes, of course aspirants needs to know Current Affairs. Apart from all types of interviews, are any Competitive Exam and Entrance Test (WBCS, Railway, Bank, SSC, PSC, UPSC, CAT, GATE, GRE, MAT etc.) conducted without Current Affairs questions?  Of course not – almost all such exams have Current Affairs questions. But how to remember Current Affairs ? Mind it  – Practice is the only way to remember Current Affairs. So read Regular Current Affairs on “JOB SITE INDIA” website and practice Current Affairs Quiz. And never forget to give “Today’s Current Affairs Mock Test.”

Today's Current Affairs 01.06.2021

Is it important for aspirants to know Current Affairs (Today’s Current Affairs 01.06.2021)? Yes, of course aspirants needs to know Current Affairs. Apart from all types of interviews, are any Competitive Exam and Entrance Test (WBCS, Railway, Bank, SSC, PSC, UPSC, CAT, GATE, GRE, MAT etc.) conducted without Current Affairs questions?  Of course not – almost all such exams have Current Affairs questions. But how to remember Current Affairs ? Mind it  – Practice is the only way to remember Current Affairs. So read Regular Current Affairs on “JOB SITE INDIA” website and practice Current Affairs Quiz. And never forget to give “Today’s Current Affairs Mock Test.”

Leave a Reply