You are currently viewing Invention and Inventor Question-Answer : Invention and Inventor GK Quiz

Invention and Inventor Question-Answer : Invention and Inventor GK Quiz

Is it important for aspirants to know Invention and Inventor GK (General Knowledge)? Yes, of course aspirants needs to know GK. Apart from all types of interviews, are any Competitive Exam and Entrance Test (WBCS, Railway, Bank, SSC, PSC, UPSC, CAT, GATE, GRE, MAT etc.) conducted without General Knowledge (GK) questions?  Of course not – almost all such exams have General Knowledge (GK) questions. But how to remember GK (General Knowledge)? Mind it  – Practice is the only way to remember GK (General Knowledge). So read Regular Invention and Inventor GK (General Knowledge) on “JOB SITE INDIA” website and practice Invention and Inventor GK Quiz. And never forget to give “Mock Test of GKToday”.

General Knowledge : Invention and Inventor

1. Who invented the “Electron”?
A. Henry Cavendish
B. Joseph John Thomson
C. Rutherford
D. James Sadwick

  • Answer : B. Joseph John Thomson

2. Who invented the “Digital Computer”?
A. W.H. Carrier
B. John Logie Baird
C. Howard Aiken
D. G. Marconi

  • Answer : C. Howard Aiken

3. Who invented the “Refrigerator”?
A. James Harrison
B. Theodore Maiman
C. G. Marconi
D. Robert Fulton

  • Answer : A. James Harrison

4. Who invented the “Barometer”?
A. G. Marconi
B. Henry Cavendish
C. Robert Fulton
D. Torricelli

  • Answer : D. Torricelli

5. Who invented the “LED Light”?
A. Nick Holonyack, Jr.
B. Dr. Neil Arnott
C. Frederick Banting
D. Eugene Bowman

  • Answer : A. Nick Holonyack, Jr.

6. Who invented the “Mobile phone”?
A. Jack Castive
B. Joseph Day
C. Ellen Eglin
D. Martin Cooper

  • Answer : D. Martin Cooper

7. Who invented “Hydrogen”?
A. Henry Cavendish
B. Joseph John Thomson
C. Rutherford
D. James Sadwick

  • Answer : A. Henry Cavendish

8. Who discovered “Neutron”?
A. Henry Cavendish
B. Joseph John Thomson
C. Rutherford
D. James Sadwick

  • Answer : D. James Sadwick

9. Who invented the “Air Conditioner”?
A. W.H. Carrier
B. John Logie Baird
C. Howard Aiken
D. G. Marconi

  • Answer : A. W.H. Carrier

10. Who invented “Television”?
A. W.H. Carrier
B. John Logie Baird
C. Howard Aiken
D. G. Marconi

  • Answer : B. John Logie Baird

Click for General Knowledge (GK) : Discover and Inventor Quiz  

11. Who invented “Radio”?
A. W.H. Carrier
B. John Logie Baird
C. Howard Aiken
D. G. Marconi

  • Answer : D. G. Marconi

12. Who invented the “Laser”?
A. James Harrison
B. Theodore Maiman
C. G. Marconi
D. Robert Fulton

  • Answer : B. Theodore Maiman

13. Who invented the “Submarine”?
A. James Harrison
B. Theodore Maiman
C. G. Marconi
D. Robert Fulton

  • Answer : D. Robert Fulton

14. Who invented the “Telephone”?
A. Arnold Orville Beckman
B. Joseph Day
C. Alexander Graham Bell
D. Martin Cooper

  • Answer : C. Alexander Graham Bell

15. Who invented “Insulin”?
A. Charles Best
B. Tim Berners-Lee
C. Heinrich Barts
D. Carl Benz

  • Answer : A. Charles Best

16. Who invented the “Ball Point Pen”?
A. Lucio Beanie
B. Trevor Bayliss
C. Ruth and Benerito
D. Laszlo Biro

  • Answer : D. Laszlo Biro

17. Who invented “Ethernet”?
A. David Boggs
B. Charles K. Bliss
C. Charlie Booth
D. Sam Born

  • Answer : A. David Boggs

18. Who invented the “Thermo Flask”?
A. Joseph Day
B. James Dewar
C. Philip Diehl
D. Ray Dolby

  • Answer : B. James Dewar

19. Who invented the “Ceiling Fan”?
A. Fe del Mundo
B. Miksa Deri
C. Philip Diehl
D. Ray Dolby

  • Answer : C. Philip Diehl

20. Who invented the “CD”?
A. Charles Dow
B. Toshitada Doi
C. Ray Dolby
D. Lee DeForest

  • Answer : B. Toshitada Doi

Click for General Knowledge (GK) : Discover and Inventor Quiz  

21. Who invented the “Electric Motor”?
A. John Herschel
B. Richard J. Gatling
C. Michael Faraday
D. Bob Kahn

  • Answer : C. Michael Faraday

22. Who invented the “Nuclear Reactor”?
A. Enrico Fermi
B. Anatol Josepho
C. Gustav de Laval
D. Georgi Nadjakov

  • Answer : A. Enrico Fermi

23. Who invented the “Contact Lens”?
A. Alfred Nobel
B. A. G. Eugen Fick
C. Sylvester Marsh
D. Rudolf Kompfner

  • Answer : B. A. G. Eugen Fick

24. Who invented “Penicillin”?
A. Charles Fabry
B. Ed Seymour
C. Jacob Rabinow
D. Alexander Fleming

  • Answer : D. Alexander Fleming

25. Who invented the “Stamp”?
A. Augustus Siebe
B. Calvin Quate
C. Rowland Hill
D. Ted Nelson

  • Answer : C. Rowland Hill

26. Who invented the “iPad”?
A. Steve Kirsch
B. Calvin Quate
C. Rowland Hill
D. Steve Jobs

  • Answer : D. Steve Jobs
  • Explanation : Steve Jobs’s other discoveries are Apple Macintosh computer, iPod, iPhone.

27. Who invented the “Stethoscope”?
A. René Laennec
B. Calvin Quate
C. Rowland Hill
D. Steve Jobs

  • Answer : A. René Laennec

28. Who invented the “Microscope”?
A. Nikola Tesla
B. Antoni van Leeuwenhoek
C. Adolphe Sax
D. Robert Metcalfe

  • Answer : B. Antoni van Leeuwenhoek

29. Who invented “Radiocarbon Dating”?
A. Willard Frank Libby
B. Franz San Galli
C. Adolphe Sax
D. Bernard Silver

  • Answer : A. Willard Frank Libby

30. Who invented “Paper”?
A. Ira Remsen
B. Dennis Ritchie
C. Guido van Rossum
D. Cai Lun

  • Answer : D. Cai Lun

Click for General Knowledge (GK) : Discover and Inventor Quiz  

31. Who invented the “Waterproof Raincoat”?
A. Augustus Siebe
B. Calvin Quate
C. Charles Macintosh
D. Ted Nelson

  • Answer : C. Charles Macintosh

32. Who invented the “Fire Extinguisher”?
A. Alfred Nobel
B. George William Manby
C. Sylvester Marsh
D. Rudolf Kompfner

  • Answer : B. George William Manby

33. Who invented the “Periodic Table”?
A. Joseph Day
B. Dmitri Mendeleev
C. Philip Diehl
D. Ray Dolby

  • Answer : B. Dmitri Mendeleev

34. Who invented “Logarithms”?
A. John Napier
B. Anatol Josepho
C. Gustav de Laval
D. Georgi Nadjakov

  • Answer : A. John Napier

35. Who invented “Dynamite”?
A. John Herschel
B. Richard J. Gatling
C. lfred Nobel
D. Bob Kahn

  • Answer : C. lfred Nobel

36. Who invented the “Atomic Bomb”?
A. Charles Dow
B. J. R. Oppenheimer
C. Ray Dolby
D. Lee DeForest

  • Answer : B. J. R. Oppenheimer

37. Who invented the “Calculator”?
A. Fe del Mundo
B. Miksa Deri
C. Blaise Pascal
D. Ray Dolby

  • Answer : C. Blaise Pascal

38. Who invented the “Matchstick”?
A. John Walker
B. Tim Berners-Lee
C. Heinrich Barts
D. Carl Benz

  • Answer : A. John Walker

39. Who invented “Remote Control”?
A. James Harrison
B. Nikola Tesla
C. G. Marconi
D. Robert Fulton

  • Answer : B. Nikola Tesla

40. Who invented the “Steam Engine”?
A. James Harrison
B. Theodore Maiman
C. G. Marconi
D. James Watt

  • Answer : D. James Watt

Click for General Knowledge (GK) : Discover and Inventor Quiz  

41. Who invented the “Magnetic Tape”?
A. Arnold Orville Beckman
B. Joseph Day
C. Fritz Pfleumer
D. Martin Cooper

  • Answer : C. Fritz Pfleumer

42. Who invented “Soda Water”?
A. Henry Cavendish
B. Joseph John Thomson
C. Rutherford
D. Joseph Priestley

  • Answer : D. Joseph Priestley

43. Who invented the “Body Mass Index” (BMI)?
A. Lucio Beanie
B. Trevor Bayliss
C. Ruth and Benerito
D. Adolphe Quetelet

  • Answer : D. Adolphe Quetelet

44. Who invented the “Plough”?
A. James Harrison
B. Charles Newbold
C. G. Marconi
D. Robert Fulton

  • Answer : B. Charles Newbold

45. Who invented the “Canal”?
A. Charles Best
B. Tim Berners-Lee
C. James Brindley
D. Carl Benz

  • Answer : C. James Brindley

46. Who invented “Programming Language – C”?
A. Steve Jobs
B. Bill Gates
C. Dennis McAllister Ritchie
D. James Gosling

  • Answer : C. Dennis McAllister Ritchie

47. Who invented the “X-ray”?
A. James Harrison
B. Wilhelm Rontgen
C. G. Marconi
D. Robert Fulton

  • Answer : B. Wilhelm Rontgen

48. Who invented the “Balloon”?
A. James Harrison
B. Nikola Tesla
C. Michael Faraday
D. Robert Fulton

  • Answer : C. Michael Faraday

49. Who invented the “Oral Polio Vaccine”?
A. Albert Sabin
B. Nikola Tesla
C. Charles Best
D. Jonas Salk

  • Answer : A. Albert Sabin

50. Who invented the “Injection Polio Vaccine”?
A. Albert Sabin
B. Nikola Tesla
C. Charles Best
D. Jonas Salk

 

  • Answer : D. Jonas Salk

Click for General Knowledge (GK) : Discover and Inventor Quiz  

51. Who invented the “Airplane”?
A. James Harrison
B. Wright Brothers (Orville and Wilbur)
C. G. Marconi
D. Robert Fulton

 

  • Answer : B. Wright Brothers (Orville and Wilbur)

52. Who invented the “Radiator”?
A. Franz San Galli
B. Tim Berners-Lee
C. James Brindley
D. Carl Benz

  • Answer : A. Franz San Galli

53. Who invented the “Saxophone”?
A. Logie Baird
B. Adolphe Sax
C. Howard Icon
D. G. Marconi

  • Answer : B. Adolphe Sax

54. Who invented the “Microwave Oven”?
A. Lucio Beanie
B. Trevor Bayliss
C. Percy Spencer
D. Adolphe Quetelet

  • Answer : C. Percy Spencer 

55. Who invented the “Steam Locomotive”?
A. James Harrison
B. George Stephenson
C. G. Marconi
D. James Watt

  • Answer : B. George Stephensona

56. Who invented the “Hydrogen Bomb”?
A. Albert Sabin
B. Nikola Tesla
C. Charles Best
D. Edward Teller

  • Answer : D. Edward Teller

57. Who invented “Chromatography”?
A. John Walker
B. Tim Berners-Lee
C. Mikhail Tsvet
D. Carl Benz

 

  • Answer : C. Mikhail Tsvet

58. Who invented the “MP3 Player”?
A. Arnold Orville Beckman
B. Tomislav Uzelac
C. Fritz Pfleumer
D. Martin Cooper

  • Answer : B. Tomislav Uzelac

59. Who invented the “Electric Battery”?
A. James Edison
B. Nikola Tesla
C. Michael Faraday
D. Alessandro Volta

  • Answer : D. Alessandro Volta

60. Who invented “Micro Neurosurgery”?
A. Vinay Deshmukh
B. Gazi Yasargil
C. Martin M. Henninger
D. Domagoj Creek

  • Answer : B. Gazi Yasargil

Click for General Knowledge (GK) : Discover and Inventor Quiz  

61. Who invented the “3D printer”?
A. Albert Sabin
B. Nikola Tesla
C. Chuck Hull
D. Jonas Salk

  • Answer : C. Chuck Hull

62. Who invented “Aspirin”?
A. Albert Sabin
B. Jonas Salk
C. Felix Hoffmann
D. Alexander Fleming

  • Answer : C. Felix Hoffmann

63. Who invented the “Adhesive Tape”?
A. Richard G. Drew
B. Tomislav Uzelac
C. Fritz Pfleumer
D. Martin Cooper

  • Answer : A. Richard G. Drew

64. Who invented the “Bifocal Lens”?
A. Benjamin Franklin
B. Domagoj Creek
C. Felix Hoffman
D. Alexander Fleming

  • Answer : A. Benjamin Franklin

65. Who discovered the “Blood Group”?
A. Martin M. Henninger
B. Gazi Yasargil
C. Karl Lansdsteiner
D. Domagoj Creek

  • Answer : C. Karl Lansdsteiner

66. Who invented “Tyres”?
A. Lucio Beanie
B. Trevor Bayliss
C. Ruth and Benerito
D. John Dunlop

  • Answer : D. John Dunlop

67. Who invented “Celluloid”?
A. Albert Sabin
B. Jonas Salk
C. Alexander Parkes
D. Felix Hoffman

  • Answer : C. Alexander Parkes

68. Who invented “Plastic”?
A. Alexander Parkes
B. Nikola Tesla
C. Charles Best
D. Edward Teller

  • Answer : A. Alexander Parkes

69. Who discovered the “Circulation of Blood”?
A. William Harvey
B. Gazi Yasargil
C. Karl Lansdsteiner
D. Domagoj Creek

  • Answer : A. William Harvey

70. Who invented the “Mechanical Clock”?
A. Lucio Beanie
B. Trevor Bayliss
C. Percy Spencer
D. Yi Xing

  • Answer : D. Yi Xing

Click for General Knowledge (GK) : Discover and Inventor Quiz  

71. Who invented the “Diesel Engine”?
A. James Harrison
B. George Stephenson
C. Rudolph Diesel
D. James Watt

  • Answer : C. Rudolph Diesel

72. Who invented the “Centigrade Scale”?
A. Benjamin Franklin
B. Domagoj Creek
C. Felix Hoffman
D. Anders Celsius

 

  • Answer : D. Anders Celsius

73. Who discovered “Chlorine”?
A. Henry Cavendish
B. Joseph John Thomson
C. Carl Wilhelm Scheele
D. James Sadwick

  • Answer :  C. Carl Wilhelm Scheele

74. Who invented “Fan”?
A. Skaats Wheeler
B. Tomislav Uzelak
C. Fritz Pfleumer
D. Martin Cooper

  • Answer : A. Skaats Wheeler

75. Who invented the “Helicopter”?
A. James Harrison
B. Wright Brothers (Orville and Wilbur)
C. Igor Sikorsky
D. Robert Fulton

  • Answer : C. Igor Sikorsky

76. Who invented the “Piano”?
A. Arnold Orville Beckman
B. Tomislav Uzelac
C. Fritz Pfleumer
D. Bartolomeo Cristofori

  • Answer : D. Bartolomeo Cristofori 

77. Who invented the “Printing Press”?
A. Johannes Gutenberg
B. Domagoj Creek
C. Felix Hoffman
D. Alexander Fleming

  • Answer : A. Johannes Gutenberg 

78. Who discovered “Radium”?
A. William Harvey
B. Gazi Yasargil
C. Marie Curie and Pierre Curie
D. Domagoj Creek

  • Answer : C. Marie Curie and Pierre Curie 

79. Who invented the “Rocket Engine”?
A. James Harrison
B. Wright Brothers (Orville and Wilbur)
C. Igor Sikorsky
D. Robert Goddard

  • Answer : D. Robert Goddard 

80. Who invented the “Richter Scale”?
A. Benjamin Franklin
B. Charles Richter
C. Felix Hoffman
D. Anders Celsius

  • Answer : B. Charles Richter

Click for General Knowledge (GK) : Discover and Inventor Quiz  

81. Who invented the “Synthesizer”?
A. Robert Arthur Moog
B. Tomislav Uzelac
C. Fritz Pfleumer
D. Bartolomeo Cristofori

  • Answer : A. Robert Arthur Moog

82. Who invented the “Theory of Evolution”?
A. William Harvey
B. Baptist Lamarck
C. Carl Lansdsteiner
D. Charles Darwin

  • Answer : D. Charles Darwin

83. Who invented the “Xerox Machine”?
A. Johannes Gutenberg
B. Chester Carlson
C. Felix Hoffman
D. Alexander Fleming

  • Answer : B. Chester Carlson 

84. Who invented the “Hand Sanitizer”?
A. Lupe Hernandez
B. Mary Jane Sicol
C. Dorothy Dix
D. Mary Eliza Mahoney

  • Answer : A. Lupe Hernandez

85. What is the name of the inventor of “WWW”?
[A] Bill Gates
[B] N. Russell
[C] Li N. Fiang
[D] Tim Berners-Lee

  • Answer : [D] Tim Berners-Lee

86. Who invented “Java”?
A. Dennis Rich
B. Patrick Nofton
C. Linus Torvalds
D. James Gosling

  • Answer : D. James Gosling

87. Who invented “Bluetooth”?
A. Martin Cooper
B. Jaap Haartsen
C. Steve Jobs
D. Samuel Alderson

  • Answer : B. Jaap Haartsen 

88. Who invented the “keyboard”?
A. James Gosling
B. Martin Cooper
C. Christopher Latham Sholes
D. Steve Jobs

  • Answer : C. Christopher Latham Sholes 

89. Who invented the C ++ language?
A. Steve Jobs
B. James Gosling
C. Bjarne Stroustrup
D. Dennis Ritchie

  • Answer : C. Bjarne Stroustrup 

90. Who invented the “Fountain Pen”?
A. Johannes Gutenberg
B. Chester Carlson
C. Felix Hoffman
D. Lewis Waterman

  • Answer : D. Lewis Waterman

Click for General Knowledge (GK) : Discover and Inventor Quiz  

91. Who invented the “Electroscope”?
A. Lucio Beanie
B. Jean Nollet
C. Percy Spencer
D. Yi Xing

  • Answer : B. Jean Nollet 

92. Who invented “Band Aid”?
A. Albert Sabin
B. Nikola Tesla
C. Earle Dickson
D. Jonas Salk

  • Answer : C. Earle Dickson 

93. Who invented “Basketball”?
A. James Naismith
B. Chester Carlson
C. Felix Hoffman
D. Alexander Fleming

  • Answer : A. James Naismith

94. Who invented “Braille for the Blind”?
A. Charles Best
B. Louis Braille
C. Heinrich Barts
D. Carl Benz

  • Answer : B. Louis Braille

95. Who invented the “Bunsen Burner”?
A. Robert Arthur Moog
B. Tomislav Uzelac
C. Robert Wilhelm Bunsen
D. Bartolomeo Cristofori

  • Answer : C. Robert Wilhelm Bunsen

96. Who invented the “Neck Tie”?
A. Scots Wheeler
B. Tomislav Uzelac
C. Fritz Pfleumer
D. Jesse Langsdorf

  • Answer : D. Jesse Langsdorf

97. Who invented the “Electric Bulb”?
A. Franz San Galli
B. Thomas Edison
C. James Brindley
D. Carl Benz

  • Answer : B. Thomas Edison

98. Who invented the “Vacuum Pump”?
A. Johannes Gutenberg
B. Chester Carlson
C. Felix Hoffman
D. Otto von Guericke

  • Answer : D. Otto von Guericke

99. Who invented the “Geometric Compass”?
A. Galileo Galilei
B. Charles Richter
C. Felix Hoffman
D. Anders Celsius

  • Answer : A. Galileo Galilei

100. Who invented the “Crescograph”?
A. James Harrison
B. Nikola Tesla
C. Jagadish Chandra Bose
D. Robert Fulton

  • Answer : C. Jagadish Chandra Basu

Click for General Knowledge (GK) : Discover and Inventor Quiz  

101. Watson & Creek are famous for what discovering?
A. Life history of Plasmodium vivax
B. Vaccinia
C. Structure of DNA
D. Antibody

  • Answer : C. Structure of DNA
  • Explanation : In 1953, James Watson and Francis Crick began a new chapter in modern molecular biology by discovering the double helix structure of DNA.

102. Who invented the “Hard Disk Drive”?
A. Oleg Losev
B. Reynold B. Johnson
C. Dmitri Mendeleev
D. Steve Jobs

  • Answer : B. Reynold B. Johnson

103. Who invented “Cornflake Breakfasts”?
A. Nikola Tesla
B. John Walker
C. John Harvey Kellogg
D. Tivadar Puskás

  • Answer : C. John Harvey Kellogg 

104. Who invented the Windows operating system?
A. Dennis Ritchie
B. Linus Torvalds
C. Bill Gates
D. Steve Jobs

  • Answer : C. Bill Gates 

105. Who invented “Karaoke machine”?
A. Reynold B. Johnson
B. Daisuke Inoue
C. Steve Jobs
D. Ted Nelson

 

  • Answer : B. Daisuke Inoue

Click for General Knowledge (GK) : Discover and Inventor Quiz  

Click on the “Download PDF” button to download PDF of GK (General Knowledge) Question-Answers .

Job Site India Android App

Is it important for aspirants to know Invention and Inventor GK (General Knowledge)? Yes, of course aspirants needs to know GK. Apart from all types of interviews, are any Competitive Exam and Entrance Test (WBCS, Railway, Bank, SSC, PSC, UPSC, CAT, GATE, GRE, MAT etc.) conducted without General Knowledge (GK) questions?  Of course not – almost all such exams have General Knowledge (GK) questions. But how to remember GK (General Knowledge)? Mind it  – Practice is the only way to remember GK (General Knowledge). So read Regular Invention and Inventor GK (General Knowledge) on “JOB SITE INDIA” website and practice Invention and Inventor GK Quiz. And never forget to give “Mock Test of GKToday”.

Is it important for aspirants to know Invention and Inventor GK (General Knowledge)? Yes, of course aspirants needs to know GK. Apart from all types of interviews, are any Competitive Exam and Entrance Test (WBCS, Railway, Bank, SSC, PSC, UPSC, CAT, GATE, GRE, MAT etc.) conducted without General Knowledge (GK) questions?  Of course not – almost all such exams have General Knowledge (GK) questions. But how to remember GK (General Knowledge)? Mind it  – Practice is the only way to remember GK (General Knowledge). So read Regular Invention and Inventor GK (General Knowledge) on “JOB SITE INDIA” website and practice Invention and Inventor GK Quiz. And never forget to give “Mock Test of GKToday”.

Is it important for aspirants to know Invention and Inventor GK (General Knowledge)? Yes, of course aspirants needs to know GK. Apart from all types of interviews, are any Competitive Exam and Entrance Test (WBCS, Railway, Bank, SSC, PSC, UPSC, CAT, GATE, GRE, MAT etc.) conducted without General Knowledge (GK) questions?  Of course not – almost all such exams have General Knowledge (GK) questions. But how to remember GK (General Knowledge)? Mind it  – Practice is the only way to remember GK (General Knowledge). So read Regular Invention and Inventor GK (General Knowledge) on “JOB SITE INDIA” website and practice Invention and Inventor GK Quiz. And never forget to give “Mock Test of GKToday”.

Leave a Reply