English Grammar pdf in Bengali : ইংরাজী সম্পর্কিত জিকে প্রশ্নোত্তর

English Grammar pdf : Vocabulary and Composition

ইংরাজীতে কথা বলার সময় বা লেখার সময় আপনার আত্মবিশ্বাস বাড়ানোর জন্য ইংরেজি ব্যাকরণের (English Grmmar) জ্ঞান খুবই প্রয়োজন। তাই নিয়মিত English Grammar pdf পড়ুন।

1. ‘Lucid’ – এর অর্থ হল কোনটি ?
A. Opaque
B. Clear
C. Solid
D. Hazy

Answer : B. Clear 

2. “Classic”-এর সঠিক অর্থ হল কোনটি ?
A. Of the first or highest quality
B. A long list
C. Loose, flowing robe
D. Sanctified

Answer : A. Of the first or highest quality 

3. Obesity – এর সমার্থক শব্দ কোনটি ?
A. Obedience
B. Fat
C Orthodox
D. Nocturnal

  • Answer : B. Fat
  • Explanation : Obesity : স্থুলতা ; Obedience : আনুগত্য ; Fat : মেদবহুল ; Orthodox : প্রচলিত Nocturnal : নিশাচর 

4. Hall mark বলতে কোনটি বোঝায় ?
A. Grand
B. Genuine excellence
C A spot
D. A big mark

  • Answer : B. Genuine excellence 

5. ‘Dark horse’ – এর অর্থ হল কোনটি ?
A. Silent
B. Secretive
C Dangerous
D. Possessing a secret ability

  • Answer : D. Possessing a secret ability 

6. ‘Call up’ – এর অর্থ হল কোনটি ?
A. Recollect
B. Anticipate
C. Befriend
D. Invite

  • Answer : A. Recollect 

7. Choose the right alternative from the options given below :
A gourmet loves ………….
A. Fashion
B. Action
C. Food
D. Films

  • Answer : C. Food
  • Explanation : Gourmet – খাইয়ে লোক 

8. Choose the correct alternative from the options to fill in the blanks:
’In the time of danger, we should try to take the bull by the horns‘ means “In the time of danger we should try to ——— ”
A. Surmount it
B. Face the situation boldly
C. Overcome it
D. Control ourselves

  • Answer : B. Face the situation boldly
  • Explanation : Surmount it – এটিকে উপস্থাপন করুন, Face the situation boldly – সাহসের সাথে পরিস্থিতির মুখোমুখি হোন, Overcome it – এটি কাটিয়ে উঠুন, Control ourselves – নিজেকে নিয়ন্ত্রণ করুন 

9. Choose the word from the list which is nearest in meaning to the underlined part of the sentence :
The separation from a lover fills one’s mind with blues.
A. Sadness
B. Romanticism
C. Nostalgia
D. Colourfulness

  • Answer : A. Sadness
  • Explanation : Blues – feelings of sadness 

10. Choose the word from the list which is nearest in meaning to the underlined part of the sentence :
Hike in oil price may mar the future of the trade world.
A. Harness
B. Help
C. Better
D. Worsen

  • Answer : D. Worsen
  • Explanation : Mar – নষ্ট করা , Worsen – খারাপ করা 

11. Select the pair in the following options which is set in opposition :
A. Pedant — Pedagogic
B. Humid — Arid
C. Erroneous — Faulty
D. Horrible — Horrendous

  • Answer : B. Humid — Arid
  • Explanation : Pedant – বিদ্যাবাগীশ, Pedagogic – শিক্ষা-সংক্রান্ত, Humid – আর্দ্র, Arid – শুষ্ক, Erroneous – ভ্রান্ত, Faulty – ত্রুটিপূর্ণ, Horrible – ভয়ানক, Horrendous – ভয়ঙ্কর 

12. The specialist who handles problems in the human body related to bones is a / an
A. Orthodontist
B. Osteopathy
C. Podiatrist
D. Oncologist

  • Answer : B. Osteopathy
  • Explanation : Orthodontist – দাঁতের বিশেষজ্ঞ, Osteopathy – অস্থি সংক্রান্ত, Podiatrist – পা ও শরীরের নিম্নাংশের বিশেষজ্ঞ Oncologist – ক্যান্সার বিশেষজ্ঞ 

13. Fill in the blank with the correct alternative from the ones supplied :
The man who follows his nose actually follows his………
A. Passion
B. Rationality
C. Instinct
D. Memory

  • Answer : C. Instinct
  • Explanation : Passion – আবেগ, Rationality – বিচারবুদ্ধি, Instinct – প্রবৃত্তি, Memory – স্মৃতি 

14. Insert the appropriate phrasal verb in the blank below and make the sentence meaningful :
This evidence……. with what one already knows.
A. ties in
B. sets in
C. gives in
D. goes down

  • Answer : A. ties in
  • Explanation : ties in – বন্ধন, দৃঢ়ভাবে আবদ্ধকারী, sets in – আরম্ভ হত্তয়া, gives in – অর্পণ করা goes down – নামা 

15. Fill in the blank with the correct alternative from the ones supplied :
Lachrymose nature means ———— .
A. Lethargic
B. Prone to anger
C. Prone to tear
D. Energetic

  • Answer : C. Prone to tear
  • Explanation : Lachrymose – কাঁদুনে, Lethargic – অলস, Prone to anger – রাগ প্রবন, Prone to tear – কান্না প্রবন Energetic – কর্মশক্তিপূর্ণ 

16. A duck is a bird, but to duck is ….
A. to feel shy
B. to refuse
C. to abandon
D. to avoid

  • Answer : A. to feel shy
  • Explanation : to duck – মাথা নত করা, to feel shy – লজ্জা বোধ করা, to refuse – প্রত্যাখ্যান করা, to abandon – ছাড়িয়া দেত্তয়া, to avoid – এড়ানো 

17. Fill in the blank with the correct alternative from the ones supplied :
A man in the charge of farming and nurturing animals is called …………
A. A ploughman
B. A farmer
C. A firm-manager
D. A husbands man

  • Answer : B. A farmer 

18. A manicurist takes care of
A. foot
B. ear
C. nails
D. mind

  • Answer : C. nails
  • Explanation : manicurist – হস্তপ্রসাধন-শিল্পী 

19. Choose the right alternative from the options given :
A man with an irrationally fixed idea is called ………
A. An eccentric
B. A maniac
C. A manikin
D. A phobic

  • Answer : A. An eccentric
  • Explanation : eccentric – উদ্ভট, maniac -পাগল , manikin – ক্ষিপ্ত , phobic – আতঙ্ক 

20. Fill in the blank with the right word :
A lame duck organization is one which needs _________.
A. authority
B. staff
C. power
D. support

  • Answer : D. support
  • Explanation : lame duck organization – অসফল সংস্থা 

21. Fill in the blanks in the sentences choosing the most meaningful alternative from the ones supplied :
The street is not properly……………
A. Illumed
B. Illumined
C. Illuminated
D. Enlightened

  • Answer : C. Illuminated 

22. The prospect of her marriage is remote.
The opposite of ‘remote’, in this sentence, would be
A. high
B. less
C. far
D. near

  • Answer : D. near
  • Explanation : remote – দূরবর্তী, high – উঁচু, less – কম, far – দূরবর্তী, near – কাছাকাছি 

23. Fill in the blanks in the sentences choosing the most meaningful alternative from the ones supplied :
The ____________ of the place attracts many ascetics.
A. Quietness
B. Silence
C. Quietude
D. Soundlessness

  • Answer : B. Silence
  • Explanation : ascetics – তপস্বী

24. ”To give a dog a bad name ” means
A. it is very difficult to destroy the reputation of a loyal person
B. it is very difficult to lose a bad reputation
C. it is very difficult to earn a good reputation in a bad company
D. it is very difficult to both be loyal and do something that jeopardizes self-reputation.

  • Answer : B. it is very difficult to lose a bad reputation 

25. ‘We are superior to everybody else’ is the apt utterance of a / an
A. Egoist
B. Pacifist
C. Anarchist
D. Chauvinist

  • Answer : A. Egoist
  • Explanation : apt utterance – যথাযথ কথা Egoist – অহংবাদী Pacifist – শান্তিবাদী Anarchist – নৈরাজ্যবাদী Chauvinist – উগ্র জাতীয়তাবাদী 

26. Select the pair in the following options which is set in opposition :
A. Doggish — Canine
B. Manly — Virile
C. Divine — Infernal
D. Earthly — Terrestrial

  • Answer : C. Divine — Infernal
  • Explanation : Doggish / Canine – কুকুর-সম্বন্ধীয় Manly /Virile – পুরুষালী Divine – স্বর্গীয় Infernal – নরকসম্বন্ধীয় Earthly / Terrestrial – পার্থিব 

27. From the options choose the word most nearly opposite in meaning to those underlined in the following Sentence :
The high-handed ways of the manager made him an enemy of the people.
A. Submissive and friendly
B. Ignorant
C. Angry
D. Impatient

  • Answer : A. Submissive and friendly
  • Explanation : high-handed – স্বেচ্ছাচারপূর্ণ Submissive and friendly – আজ্ঞাবহ এবং বন্ধুত্বপূর্ণ Ignorant – জ্ঞানহীন Angry – রাগী Impatient – অধৈর্য 

28. From the given options choose the words nearest in meaning to those underlined in the sentences:
After a prolonged suffering he passed away.
A. went away
B. left
C. expired
D. yielded

  • Answer : C. expired
  • Explanation : passed away / expired – প্রাণত্যাগ করা 

29. Choose the opposite of the following idiomatic expression from the options given :
To go to the dogs.
A. To turn over a new leaf
B. To oil one’s own machine
C. be off one’s head
D. To breathe one’s last

  • Answer : D. To breathe one’s last

30. A pugilist is a ……….
A. boxer
B. swimmer
C. athlete
D. weightlifter

  • Answer : A. boxer
  • Explanation : pugilist – মুষ্টিযোদ্ধা 

31. Choose the right word from the alternative to complete the sentence idiomatically :
A clever man sweeps his family scandals under the ___________ .
A. Ground
B. Floor
C. Carpet
D. Grave-stone

  • Answer : C. Carpet
  • Explanation : Under the Carpet – গোপন রাখা 

32. Baptism of fire means………
A. a fire fighting act
B. a bad beginning in the first job
C. a difficult introduction to an experience
D. a religious experience

  • Answer : C. a difficult introduction to an experience
  • Explanation : Baptism of fire – অগ্নিপরীক্ষা

33. Choose the correct alternative from the ones supplied :
Detect where the adjective “public” is used in a derogatory sense :
A. Public house
B. Public Woman
C. Public servant
D. Public speech 

  • Answer : B. Public Woman
  • Explanation : derogatory sense – মর্যাদাহানিকর অর্থে

34. Fill in the blank with correct word to make the sentence meaningful :
It is usual nowadays to blow one’s own ———— to impress others.
A. Horn
B. Trumpet
C. Drum
D. Band

  • Answer : B. Trumpet 

35. ‘Wild goose chase’ – এর অর্থ কি ?
[A] To go hunting
[B] To chase wild geese
[C] To go on a foolish, fruitless search
[D] To protect

  • Answer : [C] To go on a foolish, fruitless search
  • Explanation : Wild goose chase : বৃথা পরিশ্রম 

36. ‘Samaritan’ – হল নিচের কোনটি ?
[A] Clever
[B] Fool
[C] Kind people
[D] Bad people

  • Answer : [C] Kind people
  • Explanation : Clever – চতুর, Fool – বোকা, Kind people – দয়ালু মানুষ, Samaritan – পরোপকারী মানুষ , Bad people – খারাপ মানুষ 

37. ‘Crocodile tears’ – এর অর্থ হল কোনটি ?
[A] Expression of sorrow
[B] Tears of animal
[C] False tears
[D] Painful expression

  • উত্তর : C. Answer : [C] False tears
  • Explanation : Crocodile tears – মায়াকান্না 

38. ‘Out and out’ – এর অর্থ হল কোনটি ?
[A] lost completely
[B] to throw away
[C] far away
[D] completely

  • Answer : [D] completely
  • Explanation : ‘Out and out’ – এর অর্থ হল পুরোপুরি । 

39. ‘Gift of the gab’ – এর অর্থ হল কোনটি ?
[A] Intelligence
[B] Humanity
[C] Goodness
[D] Eloquence

  • Answer : [D] Eloquence
  • Explanation : Intelligence – বুদ্ধিমত্তা ; Humanity – মানবতা Goodness – ধার্মিকতা Eloquence or Gift of the gab – বাকপটুতা 

40. Convert the given sentence into an interrogative sentence : I will meet you at the train station.
A. When will you meet me ?
B. How will you meet me ?
C. Where will you meet me ?
D. Can’t you meet me ?

  • Answer : C. Where will you meet me ? 

41. Choose the correct prepositions to fill in the blanks
Competitors _________ the globe took part in the game.
A. from
B. over
C. around
D. across

  • Answer : C. around 

42. Choose the word from the list which is nearest in meaning to the underlined parts of the sentences:
He pierced the balloon with a pin.
A. Stabbed
B. Pricked
C. Penetrated
D. Burst

  • Answer : C. Penetrated
  • Explanation : Stabbed – ছোরা মারা Pricked – ফুটা করা Penetrated / Pierced – অনুপ্রবিষ্ট Burst – খুলিয়া যাত্তয়া 

43. Change of Voice : Amit is singing a song.
A. A song has been being sung by Amit.
B. A song is sung by Amit.
C. A song has being sung by Amit.
D. A song is being sung by Amit.

  • Answer : D. A song is being sung by Amit.

44. I was alarmed ____ the news of my brother’s illness.
A. In
B. At
C. To
D. On

45. Choose the correct alternatives from the options to fill in the blanks:
They ‘laughed down’ the man means that they _______ the man.
A. Confined
B. Laughed with
C. Ridiculed and belittled
D. Punished

  • Answer : C. Ridiculed and belittled 

46. Select the right answer : My watch is five minutes _____.
A. slow
B. lately
C. past
D. late

  • Answer : A. slow 

47. The idiomatic expression ‘see eye to eye’ means
A. agree with someone
B. to remain neutral
C. to take over (something)
D. to enjoy the best of both

  • Answer : A. agree with someone
  • Explanation : ‘see eye to eye’ -এর অর্থ হল সহমত হওয়া।

48. Fill in the blank with an infinitive :
_____ is worth ambition.
A. To borrow
B. To reign
C. To repent
D. To cry

  • Answer : B. To reign 

49. Choose the correct preposition.
He preferred classical music —— popular numbers.
A. from
B. of
C. over
D. to

50. “Love for the whole world” is called….
A. Patriotism
B. Generousness
C. Philanthropy
D. Nobility

  • Answer : C. Philanthropy 

51. Select the pair among the following which is set in opposition
A. Wanton : Restrained
B. Sardonic : Bitter
C. Bright : Refulgent
D. Fetch : Bring

  • Answer : A. Wanton : Restrained
  • Explanation : Sardonic / Bitter – তিক্ত Bright / Refulgent – উজ্জ্বল Fetch / Bring – নিয়ে আসা Wanton – উচ্ছৃঙ্খল Restrained – সংযত 

52. ‘Hold fire’ means
A. To delay doing something
B. Catch Fire
C. Prevent fire
D. Magnify

  • Answer : A. To delay doing something 

53. He entered the hall in the ____ part of the show.
Which is the right answer ?
A. Latter
B. Later
C. Late
D. Lately

  • Answer : B. Later 

54. He says he has invented a time machine, which is clearly a load of cobblers.
A. Genuine
B. Great
C. Nonsense
D. Significant

  • Answer : C. Nonsense 

55. Choose the right option to rewrite the sentence :
No sooner _________ the sun risen than the fog disappeared.
A. did
B. has
C. had
D. was

56. Fill in the blank with the suitable option :
Let’s meet —— next week.
A. sometimes
B. sometime
C. some time
D. some times

  • Answer : B. sometime 

57. Fill in with the appropriate word :
The jury ___________ divided in their opinion.
A. were
B. was
C. have been
D. have

  • Answer : A. were 

58. Add a suitable prefix to form the opposite of the word ‘Balance’
A. Nonbalance
B. Unbalance
C. Disbalance
D. Imbalance

 

  • Answer : D. Imbalance

59. The word “necrophilia” means
A. Love for insects
B. Love for children
C. Cultivation of knowledge
D. Fascination with dead bodies

  • Answer : D. Fascination with dead bodies

60. Ram made the most ________ his resources. Choose the correct preposition.
A. at
B. of
C. from
D. with

61. “Ornithology” is the study of which ?
A. Fish
B. Coins
C. Relics
D. Birds

62. The detective suddenly ____ a useful clue.
Fill in with the right phrasal verb.
A. gave in
B. came across
C. fill up
D. fell down

  • Answer : B. came across 

63. Find the appropriate synonym of the word ‘Indefatigable’
A. Tireless
B. Indomitable
C. Unhappy
D. Incompatible

  • Answer : A. Tireless 

64. The word ‘beleaguered’ means
A. Belittled
B. Benefitted
C. Troubled
D. Irritated

  • Answer : C. Troubled 

65. Put in a correct participle in the blank space :
The car was _______ down the slope.
A. rolling
B. breaking
C. lost
D. having arrived

  • Answer : A. rolling 

66. Convert the given sentence into a simple sentence :
Pancakes are delicious but not without syrup.
A. Pancakes are delicious when served with syrup.
B. Pancakes are delicious only with syrup.
C. If served with syrup, pancakes are delicious.
D. None of the above

  • Answer : C. If served with syrup, pancakes are delicious.

67. She wanted to go on vacation, so she saved money.
Convert this to a simple sentence.
A. As she wanted to go on vacation she saved money.
B. She saved money for vacation.
C. She wanted to go on vacation and saved her money.
D. Although she saved her money, she wanted to go on vacation.

  • Answer : A. As she wanted to go on vacation she saved money.

68. Change the voice of the verb and select the correct answer:
‘The script is being written.’
A. The script will have to be written.
B. Write the script.
C. They are writing the script.
D. They have been writing the script.

  • Answer : C. They are writing the script.

69. Which is the correct form of the given sentence: They discussed about the matter.
A. They had discussed about the matter.
B. They should have discussed about the matter.
C. They discussed the matter.
D. The given sentence is correct.

  • Answer : C. They discussed the matter.

70. Fill in with the right option : I —— him for a long time.
A. have known
B. knew
C. had known
D. should have known

  • Answer : A. have known

71. Select the correct answer to fill in the blank : I am sure I —— him before.
A. have met
B. met
C. had met
D. will meet

  • Answer : A. have met

72. Fill in with suitable conjunction : He advanced —— he could.
A. until
B. while
C. as far as
D. as

  • Answer : C. as far as

73. Correct the following sentence and choose the right answer :
We had gone to the movies last night.
A. We had had gone to the movies last night.
B. We went to the movies last night.
C. We should have gone to the movies last night.
D. We have gone to the movies last night.

  • Answer : B. We went to the movies last night.

74. The tranquility and sanctity of the place soothed us. Replace the underlined word with a suitable word.
A. Security
B. Holiness
C. Equanimity
D. Placidity

  • Answer : B. Holiness
  • Explanation : Tranquility and sanctity – প্রশান্তি এবং পবিত্রতা

75. Choose the correct meaning of the word from the alternatives given below :
A la mode
A. Fashionable
B. Cheap
C. Expensive
D. Convenient

  • Answer : A. Fashionable

76. ‘Cinema’ may be used with
A. Cooking
B. Selling
C. Sleeping
D. Theater

  • Answer : D. Theater

77. Select the correct meaning of the idiom under­lined below :
Everything was at sixes and sevens.
A. Disordered
B. Lost
C. Found
D. Sold

  • Answer : A. Disordered

78. Insert proper words in the sentence :
Here is the man _____ you asked _____ .
A. whom, about
B. that, for
C. for, from
D. this, for

  • Answer : B. that, for

79. Fill in, with relative pronoun, the blank space below :
The man _______ briefcase was lost, reported to the police.
A. that
B. whose
C. which
D. whom

80. Fill in the blank with the correct preposition given below :
He saved her ________ certain death.
A. from
B. with
C. of
D. in

81. Fill in the blank with the correct word given below :
He wanted to ________ out.
A. want
B. ask
C. call
D. order

  • Answer : C. call
  • Explanation : He wanted to call out – তিনি ফোন করতে চেয়েছিলেন।

82. An Epicurean is one who
A. Endures
B. Suffers
C. Enjoys pleasure
D. Loves

  • Answer : C. Enjoys pleasure

83. An illness that is likely to be fatal is
A. Mortal
B. Serious
C. Slight
D. Temporary

  • Answer : B. Serious
  • Explanation : An illness that is likely to be fatal is Serious – মারাত্মক হতে পারে এমন একটি অসুস্থতা হল সঙ্কটজনক।

84. Sorrow may be expressed by the following interjections :
A. Hurrah !
B. Bravo !
C. Oh !
D. Alas !

  • Answer : D. Alas !

85. ‘Made up his mind’ means
A. Remembered
B. Resolved
C. Forgot
D. Lost

  • Answer : B. Resolved

86. Fill in the blank with the correct word :
A _____ jewel was in the locker.
A. browning
B. filling
C. shining
D. moving

  • Answer : C. shining
  • Explanation : A shining jewel was in the locker – লকারে একটি চকচকে রত্ন ছিল ।

87. Fill in the blank with the correct word :
The river was _______ the bank.
A. overflowing
B. dry
C. full
D. deep

  • Answer : A. overflowing
  • Explanation : The river was overflowing the bank – নদী তীর উপচে পড়েছিল। 

88. Fill in the blank with the correct word :
_____ he was late, he come home by nine.
A. Even
B. Although
C. Because
D. Despite

  • Answer : B. Although

89. Fill in the space with an infinitive :
It is easy _____ but hard to finish.
A. to end
B. to fall
C. to lose
D. to begin

  • Answer : D. to begin

90. Use suitable auxiliary verb to fill in the blank space :
You _____ catch the train at once.
A. will
B. can
C. shall
D. must

91. ‘At daggers drawn’ means
A. Friendly
B. On bad terms with
C. Acquainted
D. Unknown

  • Answer : B. On bad terms with
  • Explanation : At daggers drawn – আদায়-কাঁচকলায় 

92. Insert proper preposition in the sentence.
He was waiting ____ the train.
A. in
B. at
C. for
D. with

93. Insert correct word in the blank space :
Finish your task in a ______ mariner.
A. swift
B. competent
C. silent
D. lazy

94. There was no _____ in the rain. (Insert correct phrasal verb)
A. let up
B. let in
C. let off
D. let go

  • Answer : A. let up

95. Choose the word opposite in meaning to the word underlined below :
The darkness covered the whole countryside.
A. Silence
B. Stillness
C. Light
D. Noise

96. Select the correct meaning of the idiom underlined below
We didn’t really want that particular hotel, but it was a case of Hobson’s Choice.
A. state of dilemma
B. taking what is available or nothing at all
C. teacher’s choice
D. economical

  • Answer : B. taking what is available or nothing at all

97. An indefatigable person remains
A. untired
B. unhappy
C. unresentful
D. unsocial

  • Answer : A. untired
  • Explanation : Indefatigable – Tireless

98. Fill in the blank with the appropriate preposition :
She was running short _____ time.
A. at
B. of
C. with
D. for

99. One who considers the happiness and well being of others first is an
A. Atheist
B. Altruist
C. Alchemist
D. Aesthete

  • Answer : B. Altruist

100. Fill in the blank with the appropriate infinitive :
____ is human
A. To laugh
B. To err
C. To read
D. To save

  • Answer : B. To err
  • Explanation : To err is human – মানুষ মাত্রই ভুল করে

GK, Current Affairs, Job News, চাকরী পরীক্ষার Result জানতে এবং Admit Card ডাউনলোড করতে অবশ্যই “JOB SITE INDIA” ওয়েবসাইটের Android App টি Install করুন

Job Site India Mobile App

Subscribe Our YouTube Channel

English Grammar pdf : Vocabulary and Composition

ইংরাজীতে কথা বলার সময় বা লেখার সময় আপনার আত্মবিশ্বাস বাড়ানোর জন্য ইংরেজি ব্যাকরণের (English Grmmar) জ্ঞান খুবই প্রয়োজন। তাই নিয়মিত English Grammar pdf পড়ুন।
প্রশ্ন হল – পরীক্ষার্থী বা চাকরি প্রার্থীদের English Grammar জানা কি খুবই জরুরী ? হ্যাঁ, অবশ্যই GK জানা প্রয়োজন। সকল প্রকার Interview ছাড়াও যেকোনো Competitive Exam এবং Entrance Test ( WBCS, Railway, Bank, SSC, PSC, UPSC, CAT, GATE, GRE, MAT ইত্যাদি ) কি English Grammar -এর প্রশ্ন ছাড়া অনুষ্ঠিত হয় ? অবশ্যই অনুষ্ঠিত হয় না – এই রকম প্রায় সব পরীক্ষাতেই English Grammar -এর প্রশ্ন আসে। কিন্তু কিভাবে English Grammar মনে রাখবো ? জেনে রাখুন – অভ্যাসই English Grammar মনে রাখার একমাত্র উপায়। তাই “JOB SITE INDIA” ওয়েবসাইটে রেগুলার English Grammar pdf পড়ুন এবং English Grammar pdf -এর Quiz প্রাকটিস করুন।

ইংরাজীতে কথা বলার সময় বা লেখার সময় আপনার আত্মবিশ্বাস বাড়ানোর জন্য ইংরেজি ব্যাকরণের (English Grmmar) জ্ঞান খুবই প্রয়োজন। তাই নিয়মিত English Grammar pdf পড়ুন।
প্রশ্ন হল – পরীক্ষার্থী বা চাকরি প্রার্থীদের English Grammar জানা কি খুবই জরুরী ? হ্যাঁ, অবশ্যই GK জানা প্রয়োজন। সকল প্রকার Interview ছাড়াও যেকোনো Competitive Exam এবং Entrance Test ( WBCS, Railway, Bank, SSC, PSC, UPSC, CAT, GATE, GRE, MAT ইত্যাদি ) কি English Grammar -এর প্রশ্ন ছাড়া অনুষ্ঠিত হয় ? অবশ্যই অনুষ্ঠিত হয় না – এই রকম প্রায় সব পরীক্ষাতেই English Grammar -এর প্রশ্ন আসে। কিন্তু কিভাবে English Grammar মনে রাখবো ? জেনে রাখুন – অভ্যাসই English Grammar মনে রাখার একমাত্র উপায়। তাই “JOB SITE INDIA” ওয়েবসাইটে রেগুলার English Grammar pdf পড়ুন এবং English Grammar pdf -এর Quiz প্রাকটিস করুন।

Leave a Reply